24/2/17

Δωρεάν στο εξής η ψηφιακή μαστογραφία

Αυτή η ρύθμιση θα σώσει χιλιάδες γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού.


Μπορεί σε άλλες χώρες να φαντάζει αυτονόητο, όμως στην Ελλάδα του 2017 δεν ήταν. Μέχρι πρότινος, για μία γυναίκα που δεν μπορούσε να υποστηρίξει οικονομικά την ψηφιακή μαστογραφία, η μόνη λύση ήταν η αναλογική, που συνεπάγεται πολύ περισσότερη ακτινοβολία και όχι τόσο μεγάλη ευκρίνεια σε σχέση με την ψηφιακή.
Ωστόσο, στο εξής η ψηφιακή μαστογραφία θα συμπεριλαμβάνεται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα πλέον να έχουν πρόσβαση σε αυτή ακόμα και οι μη έχουσες την οικονομική δυνατότητα γυναίκες, κάτι που θα συμβάλλει δραστικά στην πρόληψη από τον καρκίνο του μαστού. Η απόφαση είχε παρθεί ήδη από τον Οκτώβριο, οπότε και είχε ανακοινωθεί η πρωτοβουλία από τον υπουργό Υγείας.
Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι η εξέταση θα αφορά και στους δύο μαστούς κι έγινε έπειτα από σχετικό αίτημα 45 βουλευτριών, από διάφορα κόμματα της Βουλής. Στο αίτημά τους οι γυναίκες βουλευτές αναφέρουν: "Με την ψηφιακή μαστογραφία, τη σύγχρονη δηλαδή τεχνολογική εξέλιξη της καθιερωμένης αναλογικής μεθόδου, αυξάνονται οι πιθανότητες εντοπισμού του καρκίνου του μαστού σε αρχικό στάδιο και κατ’ επέκταση των δυνατοτήτων, η ασθένεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, προσφέροντας την ευκαιρία μιας φυσιολογικής ζωής στις γυναίκες που νοσούν και περιορίζοντας παράλληλα σε σημαντικό βαθμό την οικονομική και όχι μόνο, επιβάρυνση του Δημόσιου, αλλά και των οικείων τους, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα".
Η πρόληψη σώζει ζωές και κοστίζει πολύ λιγότερο από τη θεραπεία. Ό,τι γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση, μόνο θετικό μπορεί να είναι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.