25/7/16

Διατροφή και κυτταρίτιδα


Της Βάσιας Μανίκα κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος 

Αυτή την περίοδο, τις περισσότερες γυναίκες απασχολεί το θέμα της κυτταρίτιδας, περισσότερο ίσως και από την απώλεια των περιττών κιλών! Κρέμες, βότανα, θαυματουργά μηχανήματα και άλλα πολλά έχουν επιστρατευθεί στη «μάχη» κατά του συγκεκριμένου εχθρού, χωρίς ωστόσο τέτοιου είδους προσεγγίσεις να συμμαχούν με τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας. Ας δούμε τι είναι η κυτταρίτιδα, πώς δημιουργείται και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε κατάλληλα.

Κυτταρίτιδα: τι είναι και πώς δημιουργείται

Παρόλο που η επιστήμη δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τις αιτίες που προκαλούν την κυτταρίτιδα, οι ειδικοί γνωρίζουν ότι αποτελεί μια πολυπαραγοντική δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των λιποκυττάρων, του συνδετικού ιστού και της μικροκυκλοφορίας περιοχών του σώματος, όπως είναι οι γλουτοί, οι μηροί, και η κοιλιά, με τα γνωστά, αποτελέσματα της όψης φλοιού πορτοκαλιού. Επίσης, γνωρίζουν ότι οι παρακάτω παράγοντες παίζουν, μεταξύ άλλων, βασικό ρόλο για την εμφάνισή της:



• Οι γυναικείες ορμόνες, αφού η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μετεφηβικής ηλικίας.
• Η φυλή της καταγωγής μας.
• Η ποιότητα του δέρματος, η κατανομή του υποδόριου λίπους και η προδιάθεση του λεμφικού και κυκλοφορικού συστήματος.
• Οι συχνές αυξομειώσεις βάρους, η προσθήκη περιττών κιλών και οι κακές διατροφικές συνήθειες, όπως είναι η επιλογή πλούσιων σε κορεσμένο λίπος και φτωχών σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και υγρά.
• Το άγχος, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Μύθοι και πραγματικότητα

Υπάρχουν πολλοί μύθοι που κυκλοφορούν γύρω από την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, ο πιο διαδεδομένος όμως είναι ότι η κατανάλωση τροφίμων και ποτών που περιέχουν ζάχαρη ή ανθρακικό την προκαλούν. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που να στηρίζει αυτή την αντίληψη. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι η κυτταρίτιδα είναι μια πολυπαραγοντική δερματική πάθηση και κανένας παράγοντας δεν ευθύνεται από μόνος του για την εμφάνισή της.

Ένας άλλος μύθος υποστηρίζει ότι ηκαφεΐνη που περιέχεται στον καφέ και στα καφεϊνούχα αναψυκτικά ευθύνεται για την εμφάνιση της όψης του φλοιού πορτοκαλιού. Η υποτιθέμενη επιστημονική βάση αυτού του ισχυρισμού έγκειται στο γεγονός ότι η καφεΐνη έχει διουρητική δράση, με αποτέλεσμα να προκαλεί αφυδάτωση και να δυσχεραίνει την αιματική και λεμφική κυκλοφορία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν τη σχέση της μέτριας κατανάλωσης καφέ ή καφεϊνούχων αναψυκτικών με την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Άλλωστε η διουρητική δράση της καφεΐνης, όταν αυτή προσλαμβάνεται σε μέτριες ποσότητες, είναι στιγμιαία και μικρής έντασης και συνεπώς δεν είναι ικανή να προκαλέσει αφυδάτωση.



Αντίθετα, η καφεΐνη έχει επιπλέον την ιδιότητα να ευνοεί την καύση του λίπους μέσω της μείωσης της δραστικότητας συγκεκριμένων ενζύμων, που αναστέλλουν την λιποδιάλυση. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι πολλές κρέμες για την τοπική χρήση κατά της κυτταρίτιδας περιέχουν ως κύρια ουσία την καφεΐνη. Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση καφέ και καφεϊνούχων αναψυκτικών –στα πλαίσια πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής, που συνοδεύεται από ικανοποιητικά επίπεδα άσκησης-, δεν φαίνεται ούτε να προκαλεί αλλά ούτε να επιδεινώνει το φαινόμενο της κυτταρίτιδας.

Αντιμετώπιση του προβλήματος

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι, δυστυχώς, δεν υπάρχει λύση για όλες τις γυναίκες. Υπάρχουν παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, όπως είναι οι γενετικοί παράγοντες, η ποιότητα του δέρματος και οι ορμόνες, οι οποίοι δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι άλλοι που μπορούμε να τους ελέγξουμε και, συνεπώς, να μας βοηθήσουν να περιορίσουμε ή να προλάβουμε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.



• Αύξηση φυσικής δραστηριότητας, κυρίως της αερόβιας άσκησης: Δεν χρειάζεται να περνάτε ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο. Μπορείτε να βρείτε ένα χόμπι που σας αρέσει και σας διασκεδάζει, όπως είναι ο χορός ή το τένις, ενώ ακόμα και ένας απλός, καθημερινός περίπατος με ζωηρό βήμα, για μισή ώρα, αρκεί!
• Υιοθέτηση ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου διατροφής: Αν σκέφτεστε από τώρα ότι θα στερηθείτε τα πάντα προκειμένου να λύσετε το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Μια υγιεινή διατροφή χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο «ισορροπία- ποικιλία- μέτρο». Ξεκινήστε αυξάνοντας την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Το φρούτο λειτουργεί ως μια τονωτική ένεση για την περιοχή της κυτταρίτιδας, καθώς την προμηθεύει εκτός από ενέργεια και βιταμίνες και με νερό, συμβάλλοντας έτσι στην σωστή ενυδάτωση της περιοχής. Ταυτόχρονα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές κυρίωςβιταμίνης C, Ε και φλαβονοειδών που αποτελούν συμμάχους στον πόλεμο κατά της κυτταρίτιδας.



Επιπλέον, προσπαθήστε να αποφεύγετε την κατανάλωση κορεσμένου λίπους, μειώνοντας κυρίως τις παραγγελίες έτοιμου φαγητού, ενώ μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης. Μακαρόνια ολικής, ψωμί μαύρο, πληγούρι, κράκερς ολικής άλεσης ή ακόμα και μπισκότα με αγνά δημητριακά, προσφέρουν, εκτός από άμεση ενέργεια (υδατάνθρακες), και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, καθώς αποτελούν απαραίτητα «εξαρτήματα» ενζυμικών συστημάτων, με τη βοήθεια των οποίων γίνονται οι μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Ταυτόχρονα, προμηθεύουν τον οργανισμό μας με φυτικές ίνες που βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου. Οι φυτικές ίνες και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν δύο πολύ καλούς συμμάχους για τη μείωση της κυτταρίτιδας.



• Παρακολουθούμε συστηματικά το ενεργειακό μας ισοζύγιο: Ουσιαστικά, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε δεν είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνουμε. Τα περιττά κιλά δεν ευθύνονται από μόνα τους για την κυτταρίτιδα, αλλά σίγουρα την επιβαρύνουν.
• Αποφεύγουμε βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και το άγχος.
Συμπερασματικά, η άφθονη κατανάλωση υγρών, μαζί με άσκηση και μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια, φαίνεται να συνθέτουν το πλαίσιο προστασίας κατά της κυτταρίτιδας.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.