22/7/16

Ο Σαμαράς δεν ξέχασε τον υπέργηρο ιερέα της Αμφίπολης


του Γιώργου Ροδάκογλου
Η απώλεια του υπέργηρου ιερέα της Μεσολακκιάς με τα 73 χρόνια ιεροσύνης συγκίνησε όχι μόνο όλους τους κατοίκους του χωριού και όσους τον γνώριζαν, αλλά και τον Αντώνη Σαμαρά.
Μόλις ο πρώην πρωθυπουργός διάβασε για το θάνατο του πατρός Κωνσταντίνου Τσιτσιμπίνη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών ,και ενώ ο ίδιος βρισκόταν στην Αίγυπτο έσπευσε να στείλει ένα προσωπικό τηλεγράφημα στην κόρη του Γεωργία και μάλιστα χωρίς τίτλους και ιδιότητες, αλλά ως ένας απλός πολίτης.
«Θερμά συλλυπητήρια» γράφει το τηλεγράφημα που έφτασε στο Δημοτικό Αναψυκτήριο της Μεσολακκιάς δυο μέρες μετά τη γιορτή του Προφήτη Ηλία, υποδηλώνοντας όμως κάτι πολύ σημαντικό, ένα συνεχές ενδιαφέρον για την Αμφίπολη και τους ανθρώπους της.
Η ταπεινή φυσιογνωμία του υπέργηρου ιερέα σε μας τους δημοσιογράφους και όσους επισκέπτονταν της Μεσολακκιά συνδέθηκε, από την πρώτη στιγμή με την ανασκαφή της Αμφίπολης .
Ακόμη και ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στις 12 Αυγούστου του 2014 στην Αμφίπολη και λίγο πριν κατευθυνθεί στην ανασκαφή του Καστά, όταν σταμάτησε στο αναψυκτήριο της Μεσολακκιάς κάτω από το πλατάνι, τον πρώτο άνθρωπο που χαιρέτησε ήταν ο «παπά Κώτσιος».
«Αρχικά ο πατέρας μας δεν πίστευε ότι έβλεπε έναν πρωθυπουργό να υποκλίνεται μπροστά του και να του ζητάει ευλογία» λέει η δασκάλα Γεωργία Τσιτσιμπίνη
«Ανταπέδωσε με μια καλημέρα και του είπε να κυβερνάει καλά την Ελλάδα. Εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τον σεβασμό που του έδειξε,ο Σαμαράς που έως και πριν λίγο καιρό μας έλεγε ότι γνώρισε στη ζωή του και έναν πρωθυπουργό. Μας ξιπιλάκησε ο Σαμαράς δηλαδή, μας εξέπληξε ».
Μπορεί ο 94χρονος γέροντας που δεν επιζητούσε ποτέ τη διάκριση, να κοιμήθηκε ήσυχα και ήρεμα μετά από μια ξαφνική επιπλοκή της υγείας του, έφυγε ωστόσο με δυο ανεκπλήρωτες επιθυμίες, που μέχρι και την τελευταία στιγμή ήλπιζε ότι θα ικανοποιηθούν.
Η πρώτη φανερή και ειπωμένη επιθυμία του αφορούσε στην ανασκαφή του τύμβου Καστά, τον οποίο και ήθελε να επισκεφτεί, καθώς πίστευε με πάθος ότι συνδέεται με τη βασιλική οικογένεια της Μακεδονίας. Και η δεύτερη, ανείπωτη και κρυφή, ότι δεν του αποδόθηκε το επιγονάτιο για τα 73 χρόνια ιεροσύνης, κάτι που ως τιμή ίσως αμέλησε η Ιερά Μητρόπολη Ζιχνών και Νευροκοπίου.
« Γνώρισα και τον πρωθυπουργό» εξακολουθούσε να λέει στα παιδιά του, μέχρι και λίγες ημέρες πριν φύγει από τη ζωή, σύμφωνα με την κόρη του Γεωργία, η οποία και έζησε τις τελευταίες ώρες δίπλα του.
«Η επιθυμία του ήταν μεγάλη να δει τον τάφο. Πίστευε ότι είναι ο Μέγας Αλέξανδρος ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένεια του. Και το είχε όνειρο. Ήλπιζε να ζήσει έως και τα 97, τουλάχιστον όσο και η αδερφή του, ώστε, να προλάβαινε να έβλεπε το μακεδονικό τάφο του βασιλιά, όπως μας έλεγε».
Όσο για το επιγονάτιο ,που δε του απονεμήθηκε εν ζωή, ίσως ως σκέψη, βασανίζει τον Μητροπολίτη Ιερόθεο καθώς τώρα δεν μπορεί να αποκαταστήσει μια αδικία. Όφειλε όμως να γνωρίζει, ότι κανένα οφίκιο δεν απένειμε η εκκλησία ως τιμητική διάκριση στον υπέργηρο ιερέα. Ωστόσο επιβεβαιώνει ότι εάν κληθεί να παραστεί για να μιλήσει σε τιμητική εκδήλωση για τον «Παπα Κώτσιο» θα το πράξει.
Μπορεί ο «Παπα Κώτσιος» να πέρασε πρόσφατα στην αιωνιότητα, ωστόσο εξακολουθεί να μας υπενθυμίζει όχι μόνο την πορεία της ανασκαφής αλλά και αρετές και αξίες πολύ σημαντικές, όπως η απλότητα και η πραότητα.
Οι κάτοικοι της Μεσολακκιάς έχουν στη μνήμη τους ένα ιερέα απέριττο, ανιδιοτελή και δίκαιο που δεν λοιδόρησε ποτέ άνθρωπο. Και πάντα θα θυμούνται ,ότι ήταν «ένας σαν αυτούς».
Για να μεγαλώσει τα πέντε παιδιά του, καλλιεργούσε χωράφια. Ήταν «παπάς με του παπάδες και ζευγάς με τους ζευγάδες» κάτι που αναδεικνύεται και με το λιτό και επιγραμματικό τηλεγράφημα του Αντώνη Σαμαρά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.